794693.jpg Veteraaniurheilijoiden yleisurheilun mestaruuskisojen järjestämisessä on aivan uskomattoman kova työ. Näin ovat kaikki kisaisännät saaneet kokea meitä ennen ja saavat myös tämän kokea meidän jälkeemme (jos ei jotakin tehdä kisajärjestäjien urakkaa helpottamaan). Ennustamme, että kisaisännäksi pyrkiminen on vaarassa mennä vähemmän kiinnostavaksi valtaisan työmäärän takia. Vain suuret paikkakunnat ja suuret veteraaniurheiluseurat pystyvät jatkossa järjestämään näitä kisoja.

Tuomme tähän kisablogiin luettelomaisesti esille niitä asioita, jotka tuoreeltaan ovat nyt muistissa kun kisojen alkuun on aikaa alle viikko. Huomioistamme ei saa tulla kiukkuiseksi. Luettelemme teille nämä epämiellyttävät asiat, jotta jatkossa voitaisiin paremmin ottaa huomioon nämä seikat. Paljon, paljon myönteistä kisojen järjestelyissä toki on. Ei kaikki sentään ole vastenmielistä. Itse asiassa, puhtaasti vastenmielistä emme nyt ihan heti keksikään. Korjattavaa on toki paljon. Tässä päällimmäiset havaintomme:

  • ilmoittautumiskäytäntö on tavattoman kirjavaa. Nyt kun kisaan on ilmoittautunut yli 750 urheilijaa voisi tietenkin toivoa, että ilmoitukset olisivat selkeitä. Näin ei kaikkien kohdalla ole. Ei edes erinomaisen suurella huolella valmisteltua sähköistä ilmoittautumislomaketta ole osattu täyttää oikein. Puutteita esiintyy syntymätietojen kirjaamisessa, yritetään osallistua lajiin jossa ei ole aikomusta järjestää kilpailua (kuten esim. 110 m aitajuoksu M50-sarjassa ja 1000 m juoksua). Nyt saatatte pitää tätä saivarteluna, mutta asiaan paneutuva joutuu kirjaamisvaiheessa tarkistamaan asianomaiselta oliko tarkoitus juosta joko 100 m vai 10000 m. Tähän menee aikaa. Olemme ilmoittautuneet syöttäneet Suomen Urheiluliiton käyttämään tulospalveluohjelmaan ja työskennelleet useimmin työpareina niin, että toinen lukee ruudulta tai kirjeestä tiedot ja toinen kirjoittaa. Tämä nopeuttaa tietojen kirjaamista. Nopeutumisesta huolimatta ilmoittautumistietojen syöttämiseen ja epäselvien tapausten selvittelyyn on mennyt arviolta 60 tuntia. Talkootyötunteja. Sitten on tapauksia, joita emme mahdollisen tunnistettavuuden takia uskalla tuoda esille. Sähköinen ilmoittautumislomake on osoittautunut hyvin hyödylliseksi, sitä kautta on tullut vähiten puutteita. Korttien ja kirjeiden kautta on tullut eniten virheitä. Ilmoittautumisessa on päästävä suurempaan tarkkuuteen!
  • Maksutapahtumien selvittely on toinen iso murheenkryyni. Mielettömän suuren urakan jälkeen meillä on tällä hetkellä selvittämättä enää 17 tapausta, joissa maksutapahtuma ja ilmoittautuminen eivät täsmää. Tulevaisuudessa on pakko kehittää jokin toinen systeemi. Ehdottaisimme viitenumeroon tai kilpailijan numerotunnukseen (SVU voisi tehdä lisenssirekisterin ja luovuttaa tämän rekisterin kilpailujärjestäjän käyttöön) perustuvaa maksusysteemiä. Tilille tulisi silloin viitteeseen sidottu maksusuoritus ja asia olisi sillä tavalla paljon selvempää. Nyt on mahdottoman hankalaa selvittää sellaisia maksuja, joita hoitaa esimerkiksi veteraaniurheilijan vaimo (jolla on eri sukunimi kuin kilpailuun osallistuvalla urheilijalla) tai maksut hoitaa keskitetysti jokin seura (ja maksetut summat ja lajisuoritukset eivät täsmää!). Suurten seurojen maksumoraali on pettänyt näissä kisoissa pahemman kerran. Jos olisimme tosi tylyjä ja noudattasimme tosi tarkasti mestaruuskilpailusääntöjä kisojen ulkopuolelle jäisi moni urheilija. Olemme tehneet sellaisen päätöksen, että odotamme vielä maanantaihin asti muutaman ison seuran maksusuorituksia. Kyseiset seurat ovat tietoisia velttoilustaan. Älkää soittako meille mikäli, teihin ei ole oltu yhteyksissä. Teillä on todennäköisesti asiat kunnossa. Te jotka tiedätte olevanne vaaravyöhykkeessä - toimikaa välittömästi! Niin nimekkäitä ja arvostettuja urheilijoita tai urheiluseuroja ei meidän kisoissa kilpaile, että heidän puolestaan noudatetaan erityissääntöjä. Huomatkaa isot seurat: Teidän urheilijanne eivät ehkä saa osallistua SM-kisoihimme! Sitten on valitettavasti myös 17 urheilijaa, jotka kokevat karvaan pettymyksen: Maksuissa on epäselvyyksiä siinä määrin, että teillä ei ole täyttä osallistumisoikeutta kisoihin. Ainoastaan todistamalla päivätyllä ja aidolla kuitilla siellä kisatoimistossa hoitaneenne kilpailun osallistumismaksun, saatte osallistumisoikeuden. Onko asia ymmärretty? Tällaista mustaa syntilistaa emme tietenkään voi julkaista.
  • Toimitsijapula on iso ongelma. Näitäkin kisoja on järjestämässä neljä turkulaista urheiluseuraa. Emme peittele sitä tosiseikkaa, että toimitsijoiden saaminen kokoon on ollut todella haastava tehtävä. Kilpailujen johtaja sanoo heittäneensä kilokaupalla papereita roskikseen laadittuaan yhä uudempia ja muuttuneita toimitsijaluetteloita. On lomakuukausi, moni toimitsija on jo mukana laajapohjaisesti talkoohommissa - voimavarat ehtyvät, toimitsijoiden sitoutuminen tehtäväänsä on epävarmalla pohjalla jne.
  • Vaatimus julkaista aikataulu ennen ilmoittautumisajan päättymistä on iso ongelma. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Aikataulua ei voi määritellä ennen kuin kaikki ilmoittautuneet on tiedossa. Kuitenkin vaaditaan tarkkoja tietoja lajin alkamisajankohdasta jo viikkoja ennen ilmoittautumisen päättymistä! Näemme ratkaisuna yleisaikataulun määrittelyn siten, että urheilija tietää alkaako hänen lajinsa minäkin päivänä ja onko laji aamu- vai iltapäiväkilpailu. Tämä ongelma kärjistyy niiden harvojen urheilijoiden kohdalla jotka osallistuvat erittäin moneen lajiin (8-11 lajisuoritusta). Pitääkö kisajärjestäjä saattaa lähestulkoon raivon partaalle muutaman urheilijan takia? Pitäisikö lajisuoritusten määrää rajoittaa yksittäisten urheilijoiden kohdalla?
  • Osallistujalistoja vaaditaan esille nyt heti. Malttakaa nyt hetki niin selitämme: Osallistujalistoja ei voi julkistaa ennen kuin on selvitetty saako urheilija kilpailuluvan. Sellaista valituksen määrää eivät edes turkulaiset jaksa kuunnella jos käy niin, että nimi on jo lipsahtanut osallistujalistalle ja sitten ei saakaan kilpailuoikeutta esimerkiksi maksuepäselvyyksien vuoksi! Osallistumislista ilmestyy todennäköisesti maanantaina, mutta meillä on toki tärkeämpiäkin asioita hoidettavana. Emme pitäisi mahdottomana, että emme ollenkaan julkaise osallistujalistaa internetissä. Näette listan sitten käsiohjelmassa.
  • lista saattaa saada jatkoa... seuratkaa tilannetta!